Kronoberg Skola satsar på skolmaten och går från matsal till skolrestaurang

pressrelease

2021-11-29, 07:50

På Kronoberg Skola, där även Nordic International School Kronoberg ingår, är elevens kunskapsutveckling i fokus. Bra lunch är en viktig förutsättning för att nå bästa möjliga studieresultat under skoldagen och därför görs nu en rejäl satsning på skolmaten och på miljön som den serveras i.

Efter höstlovet infördes ett nytt system där eleverna själva får bestämma hur deras egen unika lunchmeny ska se ut för veckan.

”Vi ger eleverna en helt ny matupplevelse på skolan och det gör vi dels genom att får möjlighet att välja sin mat, dels genom ny möblering som mer liknar en restaurangs, berättar Patrik Hallbäck, verksamhetschef kök och matsal inom Watma Education.”

Allt sköts via en app och konceptet som redan finns på ett antal skolor inom Watma Education, som är huvudman för Kronoberg skola, har genererat en högre elevnöjdhet samt elever som har ork att prestera hela dagen.

Rent praktiskt beställer eleverna sin skollunch genom ”Mitt Käk”-appen i vilken det dag för dag listas ett stort antal alternativ att välja mellan. En gång i veckan gör eleverna sin beställning inför kommande vecka och restaurangen vet redan då exakt hur många portioner de ska handla och laga för.

På de skolor inom Watma Education som redan har konceptet, kan man se att fler elever äter lunch varje dag samtidigt som skolrestaurangens miljöpåverkan minskar. Totalt kastas det omkring ca

30 000 ton lagad mat i Sveriges skolor varje år.

”Våra beräkningar visar att vi kan sänka vårt avfall med 60% om eleverna skolorna äter upp det vi beställt. Då har vi samtidigt råd att höja kvalitet på råvarorna vi köper in, utan att vi tummar på budgeten. Så om maten hamnar i magen och inte i soporna är vi alla vinnare, konstaterar Patrik Hallbäck!”

Presskontakt

Relaterat material